ارتباط بیماری لثه با شرایط سلامت روان
16 مرداد ماه 1402
کمک قرص های آشکار کننده پلاک دندان به سلامت دندان ها
28 مرداد ماه 1402

ناهنجاری شرطی دهان که در آن لکه های ضخیم، سفید یا خاکستری رنگ معمولاً داخل دهان ایجاد می شود، لکوپلاکیا نامیده می شود. استعمال دخانیات معمولاً شایع ترین علت بروز این عارضه است. با این حال، محرک های دیگری نیز وجود دارند که در برخی موارد ممکن است مسئول این وضعیت باشند.

موارد به نسبت خفیف تر لکوپلاکیا معمولاً ماهیت بی ضرری دارند و اغلب به صورت خود به خود و بدون هیچ گونه مراقبت پزشکی اضافی از بین می روند. از سوی دیگر، موارد نسبتاً جدی تر ممکن است مستقیماً با سرطان دهان ارتباط داشته باشند و باید با تأثیر فوری درمان شوند.

مراقبت منظم و برنامه ریزی شده و حفظ سلامت دندان و بهداشت دهان و دندان ممکن است در پیشگیری از عود آنها مفید باشد.

علائم لوکوپلاکیا چیست؟

لوکوپلاکیا معمولاً در قسمت های خاصی از بدن که دارای بافت مخاطی هستند، مانند داخل دهان، بوجود می آید. مشخصه ویژه این وضعیت ایجاد لکه ها یا نقاط غیرعادی داخل دهان است. این لکه ها می توانند از نظر ظاهر متفاوت باشند و می توانند مشخصه های منحصر بفرد آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رنگ سفید یا خاکستری
  • سطح ضخیم، سخت و برجسته
  • مودار یا کرکی بودن (فقط لکوپلاکیای مودار)
  • لکه های قرمز (نادر)

مهم است بدانید که قرمزی ممکن است نشانه سرطان باشد، اگر متوجه لکه ها یا نقاط قرمز رنگی داخل دهان خود شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

لکوپلاکیا همچنین می تواند روی لثه ها، داخل گونه ها، زیر یا روی زبان، و حتی روی لب ها ظاهر شود. ممکن است چندین هفته طول بکشد تا این نقاط ایجاد شوند. با این حال، آنها به ندرت دردناک هستند.

همچنین ممکن است به نظر برسد که برخی از زنان در سمت بیرونی اندام تناسلی خود در ناحیه فرج و همچنین داخل واژن خود دچار لکوپلاکیا شوند. این معمولاً در بین زنان یائسه مشاهده می شود. این یک وضعیت خوش خیم است. با این حال، اگر در مورد چیز جدی تری نگران یا مشکوک هستید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

علت ایجاد لکوپلاکیا چیست؟

عوامل دقیق مسئول ایجاد لکوپلاکیا هنوز قطعی و نسبتاً شناخته شده نیستند. این مشکل در درجه اول می تواند به طور مستقیم با استفاده از تنباکو ارتباط داشته باشد. در حال حاضر سیگار کشیدن یکی از شایع ترین علل است. اما جویدن تنباکو می تواند به همین نتیجه منجر شود.

علل دیگر عبارتند از:

  • آسیب به داخل گونه ها، مانند گاز گرفتن
  • دندان های زبر و ناهموار
  • پروتزهای مصنوعی، بخصوص اگر به درستی نصب نشده باشند
  • شرایط التهابی بدن
  • مصرف طولانی مدت الکل

در حالی که به نظر می رسد که برخی از تحقیقات و مطالعات علمی نشان می دهند که ممکن است بین لکوپلاکیا و ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV همبستگی وجود داشته باشد، شواهد کافی برای تأیید این نظریه وجود ندارد.

لکوپلاکیای مودار

در درجه اول ویروس اپشتین بار (EBV) را می توان مسئول ایجاد لکوپلاکیای مودار دانست. هنگامی که به نوعی به این ویروس مبتلا می شوید، به احتمال زیاد برای همیشه در بدن شما باقی می ماند. با این وجود، EBV معمولاً در طبیعت خفته است.

باز هم، می تواند باعث ایجاد لکه های مودار لکوپلاکیا در هر زمان شود. این شیوع بیشتر در میان افراد مبتلا به HIV یا سایر مشکلات ایمنی مشاهده می شود.

لکوپلاکیا چگونه تشخیص داده می شود؟

خوشبختانه، تشخیص لکوپلاکیا به تلاش یا زمان زیادی نیاز ندارد. با کمک معاینات دهان به راحتی می توان آن را تشخیص داد. در طول معاینه دهان، دندانپزشک شما می تواند تأیید کند که لکه ها لکوپلاکیا هستند یا خیر. این احتمال وجود دارد که شما این شرایط را با برفک دهان اشتباه بگیرید.

برفک نوعی عفونت قارچی دهان است. لکه هایی که ایجاد می کند معمولاً نرم تر از تکه های لکوپلاکیا هستند. آنها تمایل دارند نسبتاً راحت تر با هم ترکیب شوند. لکه های لکوپلاکیا، بر خلاف برفک دهان، قابل پاک کردن نیستند.

با این حال، دندانپزشک شما برای تأیید علت لکه های شما ممکن است به انجام برخی آزمایشات ضروری و مرتبط دیگر نیاز داشته باشد. این امر باعث می شود که آنها راحت تر بتوانند درمان مناسبی را پیشنهاد کنند که ممکن است از ایجاد هر گونه لکه در آینده جلوگیری کند.

اگر یک نقطه برای پزشک یا دندانپزشک شما مشکوک به نظر برسد، پزشک شما ممکن است بیوپسی را برای دریافت نتایج دقیق تر توصیه کند. برای انجام بیوپسی، تکه کوچکی از بافت از یک یا چند نقطه از دهان شما برداشته می شود.

سپس آن نمونه بافت برای بررسی از نظر سلول های پیش سرطانی یا سرطانی برای پاتولوژیست ازسال می شود.

لکوپلاکیا

لکوپلاکیا

گزینه های درمانی برای لکوپلاکیا کدامند؟

در بیشتر موارد، لکه ها به صورت خود به خود بهبود می یابند و الزاماً به مراقبت پزشکی اضافی نیاز ندارند. مهم است که از محرک های فاکتوریل که ممکن است باعث عود لکوپلاکیا شوند، مانند مصرف تنباکو، دوری کنید. اگر وضعیت شما با تحریک ناشی از یک مشکل دندان همراه باشد، دندانپزشک شما ممکن است بتواند از فرد مناسب برای مشاوره پزشکی کمک بگیرد.

متأسفانه، اگر نتیجه بیوپسی حاکی از سرطان دهان باشد، لکه باید بدون تأخیر بیشتر برداشته شود. این ممکن است در جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی مفید و کاربردی باشد.

لکه ها را می توان با استفاده از لیزر درمانی، اسکالپل یا روش انجماد با موفقیت برداشت.

لکوپلاکیای مودار بیشتر  احتمال دارد که به سرطان دهان منجر نشود و معمولاً به برداشتن یا مراقبت پزشکی نیاز ندارد. پزشک معالج شما ممکن است داروهای ضد ویروس را برای شما توصیه یا تجویز کند، تا به جلوگیری از رشد و گسترش لکه ها کمک کند. همچنین می توان از پمادهای موضعی حاوی رتینوئیک اسید برای کاهش اندازه لکه استفاده کرد.

چگونه می توان از بروز لکوپلاکیا پیشگیری کرد؟

از بسیاری از موارد لوکوپلاکیا می توان  با ایجاد برخی تغییرات آسان در سبک زندگی پیشگیری کرد. آنها شامل تغییراتی مانند اینها هستند:

  • سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو را متوقف کنید.
  • مصرف الکل را کاهش دهید.
  • غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند اسفناج و هویج بخورید. آنتی اکسیدان ها ممکن است به غیرفعال کردن محرک هایی که باعث ایجاد لکه می شوند کمک کنند.

اگر فکر می کنید که علائم و نشانه های لوکوپلاکیا را دارید، در اسرع وقت با دندانپزشک یا پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند در جلوگیری از گسترش و بدتر شدن لکه ها به شما کمک کنند.

مراجعات بعدی برای درک وضعیت لکه ها به اندازه اولین مراجعه مهم هستند. هنگامی که لکوپلاکیا در دهان شما بوجود می آید، این احتمال وجود دارد که به شکل لکوپلاکیای عود کننده نیز دچار شوید.

در بلند مدت چه اتفاقی برای لکوپلاکیا خواهد افتاد؟

در اکثر موارد، لوکوپلاکیا به عنوان تهدید کننده زندگی شناخته نشده است. لکه ها همچنین هیچ آسیب دائمی به دهان شما وارد نمی کنند. لکه ها یا ضایعات قابل مشاهده، همچنین به صورت خود به خود طی چند هفته بعد از قطع منبع تحریک برطرف می شوند.

با این حال، اگر لکه شما بویژه دردناک است یا مشکوک به نظر می رسد، ممکن است دندانپزشک آزمایشاتی را برای رد کردن موارد زیر تجویز کند:

  • سرطان دهان
  • اچ آی وی
  • ایدز

سابقه پزشکی لکوپلاکیا همچنین می تواند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد، بنابراین اگر تا به حال با لکه های غیرطبیعی در دهان یا مکان های دیگر مواجه شده اید که قبلاً در مورد آنها صحبت کردیم، به پزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از عوامل خطر برای لکوپلاکیا با عوامل سرطان دهان یکی هستند. سرطان دهان می تواند در کنار لکوپلاکیا ایجاد شود.

0/5 ( 0 نظر )
0/5 ( 0 نظر )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو آنلاین نوبت
فارسی
اگر نیاز به عکس رادیوگرافی دهان و دندان دارید کلیک کنید:اطلاعات بیشتر