در این نوشته می خوانید:
دندان ها محکم ترین مواد در کل بدن انسان هستند. سه وظیفه ی اصلی آنها عبارتند از بریدن و جویدن غذا، شکل دهی فرم صورت و نیز اینکه امکان حرف زدن را فراهم می کنند. نکاتی که باید به آنها دقت کنید: دندان های دائم دندان هایی هستند که ما از آنها در طول کل زندگی استفاده می کنیم. با درک نقش هر یک از دندان ها، با دقت مراقب آنها باشید.
دندانی که درون دهان قابل مشاهده است تنها بخشی از کل دندان است. ریشه ی دندان به طور کامل درون استخوان فک پنهان است. دندان از مینای دندان، عاج، سمنتوم و بافت پالپ تشکیل شده است. بخشی از دندان که در حفره ی دهان قابل مشاهده است تحت عنوان تاج دندان شناخته می شود و بخش زیرین آن ریشه ی دندان است. حفره ی پالپ دندان در مرکز دندان واقع شده است، که درون آن پالپ دندان قرار دارد. برای دریافت تأثیراتی که روی دندان گذاشته می شوند و نیز به منظور جذب و کاهش فشار روی فک، سطح منطقه ی ریشه ی دندان (سمنتوم) توسط یک بافت فیبروزی به نام الیاف پریودنتال لیگامان به استخوان آلوئولار متصل شده است. دندان توسط بافتی شامل استخوان آلوئولار، لثه ها، و الیاف لیگامان حمایت می شود.
4 دندان وسطی که در هر دو فک بالا و پایین وجود دارند و جمعاً 8 دندان هستند.
دندان های نیش در قوس های دندانی بالا و پایین، سومین دندان های دائمی از مرکز خط وسط دندان ها به سمت عقب دهان هستند. جمعاً 4 دندان نیش وجود دارند، دو دندان در فک بالا و دو دندان در فک پایین. این دندان ها برای بریدن غذا استفاده می شوند.
دندان های مولر دندان هایی هستند که در پشت دندان های نیش واقع شده اند و مانند آسیاب غذا را خرد می کنند. در دندان های شیری، دو دندان مولر وجود دارند، هر یک در قسمت های چپ و راست فک های بالا و پایین واقع شده اند، که جمعاً تعداد دندان های مولر به 16 دندان می رسد (با احتساب دندان های عقل به 20 دندان می رسند).
با رشد کودک، اندازه ی فک نیز بزرگ تر می شود و دندان های بزرگسالی یا “دندان های دائم” جایگزین دندان های کودکی یا “دندان های شیری” می شوند. وقتی همه ی دندان های دائمی کودک بیرون بیایند، نیروی جویدن نیز قوی تر می شود، که به آنها اجازه می دهد انواع غذاها را به سادگی بخورند. دندان های دائم از اهیمت ویژه ای برخوردارند، زیرا فرد در تمام طول عمر خود از آنها استفاده می کند.
در دندان های انسان ها تنها یک مرتبه دندان های دائم جایگزین دندان های شیری می شوند. تمام دندان های شیری تقریباً در سنین 2 تا 3 سالگی بیرون می آیند؛ با این حال، از آنجا که استخوان فک به رشد خود ادامه می دهد، اندازه ی دندان ها و فک ها به تدریج تعادل خود را از دست می دهند. هرگاه سلول هایی که بافت را می شکافند در اطراف ریشه های دندان های شیری ظاهر شوند، ریشه ها به تدریج حل می شوند یا تحلیل می روند و پس از آن جذب می شوند و ارتفاع آنها کاهش می یابد. زمانی که دندان های دائم به اندازه ی کافی بزرگ شوند، دندان های شیری به طور طبیعی می افتند. در سنین حدود 12 سالگی، 28 دندان دائم جایگزین تمام دندان های شیری می شوند.